Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris AgwA Fleche-texte-gris Metal, transformation of a former garage
Projet

Metal, transformation of a former garage

Architecte

AgwA

Programe
Conversion of a former garage into a gym, after-school homework club and housing units as part of the Métal-Monnaies district contract in Saint-Gilles.
About
The building, which has preserved the qualities of space and light of the period of its construction, now houses a sports hall, an after-school homework programme, and three moderate-rent apartments. This mixed development meets the requirements set out in the "neighbourhood agreement" urban-regeneration project for the Métal-Monnaie district.

We decided to preserve as much as possible of the powerful modernist architectural structure. The two apartments are conceived as a totally independent structure hanging over the roof. As the existing apartment are already conceived as a bridge-structure, the new ensemble induces a horizontal stratification of heterogeneous parts contrasting strongly with the surrounding houses.

In order to reinforce this contrast, and also to match sharp financial criteria, facade cladding of the new apartments is realized in transparent polycarbonate, that is also used in the large glass roofs and façades.

The project focuses on structure and skin topics : archeological preservation, transformation, and resonance of new structural elements with the older ones.
[...]
Typology
Civic and community
Status
Built
Year of conception
2007
Year of delivery
2009
Client
Commune de Saint-Gilles
Total budget
1 262 586 euros htva
Per square meters
789 euros htva
Area
1600 m²
Architects
Ferrière Architectes
Stability
JZH & Partners scrl

rue du Métal 40
1060 Bruxelles (Saint-Gilles)

Plus d'informations
AgwA

Partager

Repertory

Projets