Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Atelier GIGOGNE sprl Fleche-texte-gris Urban Housing low energy
Projet

Urban Housing low energy

Architecte

Atelier GIGOGNE sprl

Programe
Five new housing on the back of a corner lot already occupied partially by a housing nineteenth century building in front of the old quays northwest of the Brussels Pentagon.
The space is open on the side street, but is surrounded by high party walls, built on an islet close to 100% occupancy on the ground.
[...]
About
The new building stretches along the adjoining vis-à-vis the existing building.
Between the two, a garden allows the passage of light, preserves the privacy of the two buildings and a green breathing in the density of the street. The new building fits in the heart of the island into two separate volumes, reducing the volume. It is divided in the center by a welcoming patio outside stairs covered common, serving five units of one to four bedrooms. Three units are duplex.
All accommodation has an outdoor area, large terrace or garden. The facades are made of plaster on insulation with a prefabricated concrete base. Despite its cut volume, the building is designed to achieve low energy performance, very close to the passive energy.
[...]
Typology
Housing (include mixed use)
Status
Built
Year of conception
2010
Year of delivery
2013
Client
CPAS de Bruxelles (Contrat de quartier Les Quais)
Total budget
945 363 €
Per square meters
1.594 €
Area
593 m²
Architects
Pierre Van Assche, avec la collaboration de Jean-Philippe De Visscher, ingénieur architecte, et Antoine Bellayew architecte
Stability
Matriche
Special techniques
Axis
Others
conseiller PEB : Eupalinos (Nicolas Goubau)

rue des Commerçants 72
1000 Bruxelles

Plus d'informations
Atelier Gigogne sprl

Partager

Repertory

Projets