Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Aurélie Hachez Architecte Fleche-texte-gris Oriel
Projet

Oriel

Architecte

Aurélie Hachez Architecte

Programe
3 stairs family house
About
This townhouse was built in 1900 on semi-buried basements, according to the Brussels “Bel étage” blueprint. The living rooms are therefore half a floor higher than street level and are protected from its activity. The house comprises a courtyard located inside a block, which gives a romantic character to the building despite its original function as a service area. In this configuration, the living spaces composing the “Bel étage” (literally the “beautiful floor”) get from larger on the street side to narrower on the court side, with the living room as the most noble space, then the rather dark dining room, and finally the kitchen divided into two separate rooms. In order to reverse this system and have the roomiest and brightest spaces facing the court, and therefore render its function as a leisure space to the latter, the transversal walls of the “Bel étage” were torn down. In this “romantic” spirit, a bow window aligned with the rear façade was created as an alcove with a view overlooking the courtyard. So as to bring light into the inside areas and create a separation with the entrance hall, a glass wall was placed along the stairwell to disclose the mosaic tiles floor and evoke the original partitioning.
[...]
Typology
Private houses
Status
Built
Year of conception
2013
Year of delivery
2013
Total budget
125 000
Area
190
Architects


Bruxelles

Plus d'informations
Aurélie Hachez Architecte

Partager

Repertory

Projets