Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Dethier Architectures Fleche-texte-gris Kempart Loft
Projet

Kempart Loft

Architecte

Dethier Architectures

Programe
The Kempart loft project emerged from a meeting between Daniel Dethier and a client, who was passionate about precision engineering. It demonstrates how industrial spaces can be transformed into housing without becoming locked into stereotypes.

We were fortunate to have a committed and receptive client who was fascinated by precision engineering. This allowed us to apply our research into a loft's reinterpretation, and to integrate a technically advanced architectural object
[...]
About
The movement to transform small and medium-sized industrial sites into housing units began in the 1970s. Often, however, such renovations were superficial in nature – a passé, rough-hewn treatment for a lifestyle out of synch with contemporary expectations. Most observers are aware of this, yet preconceptions about how "lofts" should be designed are as deep-rooted as they are pseudo-contemporary. Hence, getting off the beaten track and proposing bold aesthetic choices combined with cutting-edge finishings was more difficult in this context than for other types of projects. For the Kempart loft, the concept was straightforward: to create a living space for a couple with no children in an abandoned industrial bakery. Beyond the basic technical requirements, our proposal was mainly focused on the space's layout, function and sensitivity.

To begin, we opened the space up as much as possible, removing the tie beams and strengthening the rafters with metal plates set in the ridge beam. The resulting 154 sq. m open area was structured by the introduction of a rounded modular unit housing two bathrooms, storage areas, a toilet and the heating and ventilation systems.
The modular unit divides the interior space and provides for various functions while creating a range of ambiences. Beginning with the entrance, the space provides zones for the hall, office, lounge, kitchen, dining room, bedroom and dressing room.
[...]
Typology
Private houses
Status
Built
Year of conception
2011
Year of delivery
2012
Stability
B.E.L
Furniture
Artists
Jean Glibert


Liège

Plus d'informations
Dethier Architectures

Partager

Repertory