Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris H&V Holoffe-Vermeersch Architecture Fleche-texte-gris NEGUNDO
Projet

NEGUNDO

Architecte

H&V Holoffe-Vermeersch Architecture

Programe
Design of a centre for innovation and of a crèche
About
Contextually, Tournai-West industrial estate has the occupation rate of a mature site. The "noble" functions, the programmatic parking needs are such that a large part of the site is mobilised. The centre is therefore set up on stilts and thus hides 50% of the "vehicles" areas. The "reception and office" plateau is organised on a first floor level, in the form of a very dense floor plan, pierced by an aerial patio that generates natural light, the presence of plants and exchanges. The second level contains public places, meeting rooms and cafeteria with a ground plan this time in U shape wound around the patio.
Formally, a specific language supports the following basic concepts:
- The compactness
- A minimalism where the structure of the building itself already exudes a singular effect;
- Transparency wherever it is possible.
Then, the planned crèche is inserted in the alignment of the centre, producing in the gap a landscaped pedestrian fault line. The design of this complex is carried out in such a way as to offer the user a low energy, low maintenance property. Its expression is urban in terms of its position on the industrial estate but the attitude of the crèche is strongly oriented towards integration with the ground, its profile and plant coverage prompting it to interact more with the neighbouring rural area, verging on camouflage.
[...]
Typology
Offices (include mixed use)
Status
Built
Year of conception
2008
Year of delivery
2011
Client
IDETA
Total budget
5.400.000
Area
2.960
Stability
Be Greisch
Special techniques
Be Greisch
Landscape
H&V

Zoning Tournai-Ouest
7501 TOURNAI

Plus d'informations
H&V Holoffe-Vermeersch Architecture

Partager

Repertory

Projets