Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris K2A sprl Fleche-texte-gris Villa Blücher
Projet

Villa Blücher

Architecte

K2A sprl

Programe
Renovation and extension of a single family house
About
The original house was built in the 1960s, in a style vaguely reminiscent of the cottage familiar to this part of Brussels. Strict building codes required that the geometry of the old building could not be changed, including its sloped roofs, its height and the materials it was originally built in. However, there were few regulations about “carving out” the ground or choosing the colour palette.
The intervention thus consists of renovating and extending the existing house:
I. Creating a “plinth” for the home: the ground floor of the house was extended enhancing the geometry of the building and giving the impression that it now sits on a plinth. This extension also offers a new exterior staircase linking the two levels of the garden and creating a passageway along the south façade.
II. Revisiting the interior: The new entrance to the home was brought down to the ground level, offering a direct and generous access for its occupants. It also completely liberated the first floor. Once inside, a new sculptural staircase carves its way up along the walls. Furthermore, the new living room is now 2 stories high.
III. Framing Nature: To give the impression of a monolithic structure, a dark coloured palette was used for the façade, the roof and the window frames. The interior walls of the home, seen as a “camera obscura”, are mainly painted white offering a perfect contrast to the outside world: the windows become framed moments of the surrounding natural landscape.
[...]
Typology
Private houses
Status
Built
Year of conception
2013
Year of delivery
2016
Client
privé
Total budget
NC
Per square meters
NC
Area
NC

NC
1180 Bruxelles

Plus d'informations
K2A sprl

Partager

Repertory

Projets