Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris L'Escaut Architectures Fleche-texte-gris Ursulines square
Projet

Ursulines square

Architecte

L'Escaut Architectures

Programe
Public space set aside for sports.
About
The site for the Ursulines Square is situated on the first part of the junction between the north and south railway stations that has been a traumatic intervention in the urban fabric of Brussels for over a decade.
In addition to this symbolic connection to the city, the square is close-knit into its complex environment: The Brigittines Chapel, a social housing building, The Marolles…
The project as a whole manifests itself as a process of reappropriating urban space. Several actors were mobilized to participate in this process: the BRUSK collective, Recyclart, IBGE/BIM (Brussels Environment), the landscape architects and the inhabitants.
Two young landscape architects, Bjorn Gielen and Floris Steyaert, were selected through an ideas competition and became a part of L’Escaut, further developing the project in collaboration with BRUSK.
A number of informative sessions with the neighbours, workshops with prospective users, and skateboard classes for kids were organized.
[...]
Typology
Landscape, urban areas
Status
Built
Year of conception
2003
Year of delivery
2006
Client
IBGE - BIM
Total budget
800000 euros HTVA
Per square meters
400 euros HTVA
Area
2000 m2
Architects
Olivier Bastin, Sinan Logie, Frédéric Desmidt
Stability
S&C Engineering sprl
Landscape
Bjorn Gielen, Floris Steyaert
Others
Collectif Brusk (Project initiator)
Others
Recyclart asbl (Project management and social mediation)

Square des Ursulines
1000 Bruxelles

Partager

Repertory

Projets