Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Label Architecture Fleche-texte-gris Extension of centre culturel d'Andenne
Projet

Extension of centre culturel d'Andenne

Architecte

Label Architecture

Programe
Extension of the centre culturel d'Andenne
About
Andenne's Cultural Center's extension has not been designed as a single appendice filling a lack of space but was rather thought as an opportunity to deal with complex problematic which were restraining the fullfilment of the building. Indeed, its situation in a disparate urban fabric, between supermarket and parking area, didn't give
approriate visibility and accessibility to the Center. At the same time, this location reveals a great potential on the landscape scale. On the banks of the river, the site is perceivable from the main road between Liège and Namur.
Label architecture, therefore, choose to have a situated approach capitalising the suburb's condition. By setting a tall volume on the banks, the project initiates visual relationships with its environment, as a signal on the road.
A first low volume, as a base, links the existing performing arts hall to the new building. Hidden below a bank, it offers a new entrance and lobby to the Cultural Center. Above, the new functions – a dance studio, a music classroom, an administrative department and facilities – are combined in a four-floor unit, giving to the Center its
architectural identity.
This project has been designed to allow harmonious cohabitation between the different users – the audience of events, the staff's center and Andenne's associative sector. It proceeds to a gradation of privacy which ensures an independence of uses.
[...]
Typology
Culture
Status
Built
Year of conception
2009
Year of delivery
2014
Client
Ville d'Andenne-Fédération Wallonie-Bruxelles
Total budget
1911287 HTVA
Architects
Label Architecture
Stability
Ney&Partners
Special techniques
DTS & Co
Artists
Marc Wendelski
PLMD

Rue Malevé 5
5300 Andenne

Plus d'informations
Label Architecture

Partager

Repertory

Projets