Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Lhoas & Lhoas Architectes Fleche-texte-gris Kanal Pompidou Center
Projet

Kanal Pompidou Center

Architecte

Lhoas & Lhoas Architectes

En association momentanée avec

Ortner & Ortner

Programe
Citroën warehouse transformation into a cultural center for Fondation Kanal, Pompidou center & CIVA (architectural center of Brussels).
About
The project for the Citroën cultural center is part of a complex political and cultural context, at the Brussels level, but also at the Belgian and European level. It will indeed be one of the last modern art museums to see the day in a capital of the continent. The exceptional site requires a delicate heritage approach while the ambitious program pushes to a certain form of radicalism. Faced with historicity more complex than it seems of such a construction, drastic but reasoned choices were made in order to harmoniously dialogue the first built entities dating from 1933, the many additions of the various eras and a contemporary project.

Our project is organized around three entities: the Showroom, the Workshops and the Monolith, a new building. The showroom is a showroom again, now cultural and social, but especially alive thanks to the preservation of a carefully selected part of the metal structures and concrete slabs that encumbered it. The Workshops remain spatially almost unchanged and host the architectural center and a covered public area on the first floor. The monolith, blind and massive, seems delicately placed on the workshops, transparent and light. It houses four monumental exhibition slabs of 108 meters by 22 and becomes, canal side, the new symbol of a cultural center looking to the future.
[...]
Typology
Culture
Status
Concept proposal
Year of conception
2017
Client
Société Aménagement Urbain - S.A de droit public
Total budget
125000000
Area
50 000
Architects

Quai des Péniches
1000 Bruxelles

Plus d'informations
Lhoas & Lhoas Architectes

Partager

Repertory

Projets