Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris MAMOUT architectes Fleche-texte-gris Charles Malis
Projet

Charles Malis

Architecte

MAMOUT architectes

En association momentanée avec

LD2 et Stéphanie Willocx

Programe
Waiting room, 12 counters, offices.
About
The building is located in Molenbeek-Saint-Jean, a multicultural and dense municipality situated in the north part of Brussels, Belgium
The assignment for the competition was to transform an industrial site into a local city-hall branch including a waiting room, 12 counters and administration offices. The existing building used to be part of a complex for the production of cigarettes, which has been largely demolished in the past decades. Nowadays only two volumes remain along the rue Charles Malis.
Each volume has a specific concrete structure and spatial identity. However, they are linked together as a whole by the decorative front façade made out of ornamental bricks and blue stone.
The proposal takes advantage of the existing situation by inserting the program in a fluid and logical disposal into the structure, without degrading it. The shed shaped volume becomes logically the new public entrance, making its public function evident from the street, while the horizontal volume accommodates the counters and the offices on two levels.
To enhance the accessible nature of this public service, the waiting room is designed as the extension of the street; an in-between space which can be experienced as a part of the city. The counters are organized in a repetitive way, aligned with the concrete beams. They offer room and storage for an effective treatment of the citizen requests.
[...]
Typology
Civic and community
Status
Built
Year of conception
2012
Year of delivery
2016
Client
Commune de Molenbeek-Saint-Jean


Molenbeek-Saint-Jean

Plus d'informations
MAMOUT architectes

Partager

Repertory

Projets