Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris Olivier Fourneau Architectes scprl Fleche-texte-gris FLW ANTHISNES
Projet

FLW ANTHISNES

Architecte

Olivier Fourneau Architectes scprl

Programe
Creation of 8 housings – Transformation and refurbishment of farming buildings
About
The place benefits from undeniable heritage qualities: unspoiled environment, type of classical square farm and facade barely changed. The project plans to preserve these inherent qualities by keeping the existing buildings and developing a new volume. In order to make possible the integration of 8 social housings with the actual structure, the project designs a minimal change of the existing bay windows, protecting the massiveness of the masonry. The central volume presents a back bay window partly common which is considered through the opening of a part of the roof and the creation of an interior courtyard so that each apartment can enjoy the light and the view of an external private space. It allows a qualitative appropriation of the space. From then on, the interior courtyard can become a casual collective space.
Particular attention has been paid to the thermal insulation of the building envelope in order to respond to the low energy standards. Due to its compactness and the creation of common housings, the building has good tendencies regarding low energy consumption. Thus, the work mainly consisted in thermally insulating the outer walls.
[...]
Typology
Housing (include mixed use)
Status
Built
Year of conception
2010
Year of delivery
2015
Client
Fonds du Logement des Familles Nombreuses de Wallonie
Total budget
927963
Per square meters
843


Anthisne

Plus d'informations
Olivier Fourneau Architectes scprl

Partager

Repertory

Projets