Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris corbacreative Fleche-texte-gris Villatoile
Projet

Villatoile

Architecte

corbacreative

Programe
Transformation of two sanitary blocks for the Villatoile resort.
About
The Villatoile resort, located in the ancient farm of Pont à Lesse, near to the Lesse river and surrounded by the woods of Dinant, accommodate more than 10000 visitors by year. The two sanitary blocks are situated in the ancient stable inside the court of the complex. These two spaces needed an urgent renovation. The program was simple, with specifics requirements: to be able to resist at the flooding of the river (in 2003, the level of water was upper than one meter), to be high resistant to vandalism and to be easy cleaned with under pressure water. In this restricted area, it has been necessary to include a space for disabled person. At the opposite of the existent situation, the project create ,in each of the two rooms {woman and man}, a central block of water closed, shower and a technical corridor. Along the lateral walls it has been designed a furniture inspired of the feeding tray, combining the washbasin with a bench. A central point of the project has been the reflections on the quality light. The new proposal opens the lateral spaces, to allow the sunlight in from the windows. An indirect light give value to the ancient vaults, now discovered again after the renovation, just above the central block. A series of neon installed under the opalescent plastic ceiling create a milky light and a pattern of reflections on its curved surface. This ceiling also allow to hide all the technical equipments protecting them from vandalism.
[...]
Typology
Tourism
Status
Built
Year of conception
2006
Year of delivery
2008
Client
Parc de vacances Villatoile sa
Total budget
140000
Per square meters
1076
Area
130

Route de Walzin
5500 Anseremme

Plus d'informations
corbacreative

Partager

Repertory

Projets