Home Fleche-texte-grisRepertory Fleche-texte-gris AgwA Fleche-texte-gris Durlet
Projet

Durlet

Architecte

AgwA

Programe
construction of a high school
About
The extension of the Durlet school generates a series of straightforward geometries, adressing complex contextual and structural questions. The existing built environment consists of a neo-Flemish renaissance court building from the late 19th century with three adjacent wings from the 60s. The client wishes to construct a fourth wing, but due to an apartment building right next to the building plot, urbanism regulations do not allow a fourth wing of the same volume.

Hence multiple ideas of exception. The socle of the building, executed in precast double walls and its floors in polished concrete, follows the general figure of the building conglomerate and organises the entrance. The upper floors are rotated 53° in respect to this plinth, generating a clear identity of the building when one enters the courtyard, offering a sheltered playground and vivid and refreshing views for the existing school, the apartment block as well as the classrooms in the new building. The dense site gets the opportunity to breathe. The autonomous, prismatic conception of the upper stories heightens the legibility and produces a newfound atmosphere. The facades are executed in white concrete blocks with precast concrete lintels, continuing the notion of a mineral context. Once inside the building, the rich built contexts appear as intriguing landscapes.
[...]
Typology
Education
Status
Built
Year of conception
2016-2017
Year of delivery
2019
Client
AGSO (Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen)
Total budget
2.387.825
Area
1.344
Stability
Bollinger & Grohmann
Special techniques
Ingenium
Others
EVEKA PEB

Durletstraat 8
2018 Antwerpen

Plus d'informations
AgwA

Partager

Repertory

Projets